Esityksestä

Koivisto-affisch-crop.jpg
 
 

Mauno Koivisto – Täkters president (Mauno Koivisto – Tähtelän presidentti)

Hiljaisuus, pellot ja metsä houkuttelivat tulevaa presidenttiä 1970 -luvun alussa kohti Tähtelää ja Hemmingsin taloa pienen kyläyhteisön keskellä Inkoossa.

Vuosien kuluessa Mauno Koivistosta tuli koko kansan kunnioittama presidentti ja yksi kyläläisistä, pidetty naapuri. Mutta matka oli pitkä ja kuoppainen. Elettiin sotien ja vallankumousaatteiden keskellä. Hän teki töitä ja selviytyi kovinakin aikoina, hän kiinnostui yhteiskunnallisista ajatuksista ja löysi sosiaalidemokratian. Siitä mies jatkoi omaa tietään eteenpäin.

Tähtelässä kyläläiset naureskelivat kun Koivisto pyöräili pitkin maantietä ja turvamiehet eivät pysyneet tahdissa mukana. Yhdessä Tellervon kanssa he vierailivat naapureitten luona. Hän ihmetteli milloin Tähtelän tietä levennettäisiin ja huolehti hyvin metsistään.

Politiikassa hän herätti uskoa tulevaisuuteen, mutta joukossa oli myös epäilijöitä. Oliko Manu sosialisti, halusiko hän todella kääntää katseen länteen vai oliko hän Neuvostoliiton marionetti? Fundeeraaja Manu sai monet yllättymään.

Modernisoimalla ja normalisoimalla hän johti maata Suomen presidenttinä poliittisesti itsenäisempään suuntaan kuin mitä se oli ollut Kekkosen aikaan. Tällä tiellä sortuivat molemmat, oman maan talous ja Neuvostoliitto.  

Christoffer Holmin kirjoittama ruotsinkielinen näytelmä Mauno Koivisto – Täkters president (Mauno Koivisto – Tähtelän presidentti), ohjaajana Ville Sandqvist, kertoo Manu-ilmiöstä Tähtelän asukkaitten silmin. Tarina kuljettaa yleisöä Turun satamasta Tähtelän metsiin Moskovan lentoaseman ja Helsingin politiikan käytävien kautta. Kuka Manu oikein oli, mistä hän tuli ja mihin hän oli matkalla?